Οι πασχαλίτσες, οι μικροί αγγελιοφόροι της άνοιξης, θεωρούνται ότι είναι μεγάλη καλοτυχία αν έρθουν επάνω σου , ενώ αντίθετα είναι γρουσουζιά αν τις διώξεις… Μία χαρούμενη και πολύ εύκολη δραστηριότητα που απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες στο μάθημα της γαλλικής γλώσσας .

Της Πωλίνας Δαγκλή

 

Υλικά:

  • Κόκκινη τέμπερα
  • Φελλός από μπουκάλι
  • Μαύρος ανεξίτηλος μαρκαδόρος
  • Λευκές κόλλες Α4

Εκπαιδευτικοί στόχοι:

  • εκμάθηση λεξιλογίου σχετικό με το Πάσχα
  • ενίσχυση συγκέντρωσης και λεπτής κινητικότητας
  • ενίσχυση δημιουργικότητας
  • εκμάθηση παραδόσεων σχετικών με την «πασχαλίτσα»

Η παραπάνω δραστηριότητα μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα!

melina

Οι δικές μας πασχαλίτσες!

 

Λίγες πληροφορίες σχετικές:

Η πασχαλίτσα: έμβλημα Τύχης και Αγάπης

Το αγαπημένο αυτό έντομο, που έλκει την προσοχή μας με το κόκκινο συνήθως χρώμα του και τις μαύρες βούλες, είναι αγαπητό σε πολλούς τόπους.

Στην Άπω Ανατολή, θεωρούν πως αν τις συλλάβουν και τις αφήσουν στην συνέχεια ελεύθερες, θα πετούν προς την αληθινή αγάπη του ενδιαφερομένου, μεταφέροντας το μήνυμά του. Ο αριθμός των κηλίδων στην πλάτη της πασχαλίτσας, θεωρείται πως συμβολίζει τον αριθμό των μηνών που θα παρέλθουν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ευχή της αγάπης.

Οι αγρότες πάντα την θεωρούσαν θετικό οιωνό.

Σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις φέρνει γούρι και είναι από τα ελάχιστα έντομα που επιθυμεί κάποιος να κρατήσει στο χέρι του.

Στην Ιταλία, όταν μια πασχαλίτσα πετά στο υπνοδωμάτιο, λέγεται πως θα φέρει φέρει καλή τύχη , και σε άλλους τόπους όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Δανία και στη Ρωσία, έχει απαθανατιστεί σε παιδικά βιβλία.

Υπάρχει ένας θρύλος που τη συνδέει με την θρησκεία και πρέπει να ξεκίνησε κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Ο θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία να σώσει τις καλλιέργειές τους από επιδρομή παράσιτων εντόμων. Σύντομα, κατέφθασαν σμήνη από πασχαλίτσες και εξολόθρευσαν τα παράσιτα, σώζοντας τις καλλιέργειες. Έκτοτε, η πασχαλίτσα έγινε γνωστή ως «σκαθάρι της Παναγίας».  Μάλιστα λέγεται πως τα χρώματά της εκδηλώνουν τα συναισθήματα της Παναγίας, άλλοτε χαρούμενα (κόκκινο ή πορτοκαλί) κι άλλοτε πένθιμα για το θάνατο του Ιησού (μαύρες βούλες).

Είναι γνωστή στους χριστιανούς και ως το «Πουλί της Παναγίας»  ή «Μικρή Αγελάδα του Θεού»,  ή το «Ζώο του Κυρίου μας».

Στη Γαλλία, η πασχαλίτσα είναι γνωστή ως το «Ζώο του Κυρίου μας» καθώς σύμφωνα με ένα θρύλο του Μεσαίωνα έφερνε τύχη.Έτσι, αν αυτό το χαριτωμένο έντομο καθίσει επάνω στο χέρι σας σκεφτείτε να μετρήσετε τις μαύρες βούλες του, καθώς σύμφωνα με τις παραδόσεις της Γαλλίας, ο αριθμός τους αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνών κατά τους οποίους θα είστε ευτυχισμένοι!

Στις μουσουλμανικές περιοχές λέγεται ότι είναι συνώνυμο της τύχης.

Στην  Ελλάδα, η θέα μιας πασχαλίτσας είναι είτε μια πρόσκληση για να κάνει κάποιος μια ευχή ή ένα σημάδι ότι μια ευχή σύντομα θα εκπληρωθεί.

Τα χρώματά της συνδέονται με την περίοδο του Πάσχα, τα κόκκινα αυγά και το πένθος, εξ ου και μία ακόμη πιθανή εκδοχή με την ονομασία της.

entoma

Το δοκιμάσαμε και με άλλα έντομα!!!

 

Πωλίνα Δαγκλή

Καθηγήτρια γαλλικών-Ειδική Παιδαγωγός

pdagkli@hotmail. com

*Περισσότερες ιδέες και δραστηριοτήτες μπορείτε να βρείτε στο blog της Πωλίνας “Μαθησιακές δυσκολίες στη γαλλική γλώσσα”

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.