Το ζήτημα της έντονης τριχοφυΐας απασχολεί πολλές γυναίκες και κάνει την εμφάνισή του κατά την εφηβική ηλικία. Η παιδίατρος Κλεοπάτρα Χρέλια, αναλύει το ζήτημα αυτό και κατευθύνει τις έφηβες να ανακαλύψουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους και να αντιληφθούν ότι είναι φυσιολογικές.

Στην εφηβεία το σώμα σου αλλάζει μέρα με τη μέρα. Μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι μπαίνεις στην εφηβεία, είναι και η εμφάνιση τριχοφυΐας σε διάφορα μέρη του σώματός σου, όπως στις μασχάλες, στα πόδια, αλλά και στα γεννητικά σου όργανα. Μέχρι την εφηβεία, το σώμα είναι καλυμμένο με λεπτές και άχρωμες τρίχες. Μεγαλώνοντας και λόγω ορμονών οι τρίχες σε ορισμένες περιοχές του σώματος σκουραίνουν και γίνονται πιο χοντρές.

Η υπερβολική τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος, τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια, μπορεί να προκύψει από την περίσσεια παραγωγή ορμονών, των λεγόμενων ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη. Η εμφάνιση τριχοφυΐας σε διάφορα σημεία του σώματος κατά την εφηβεία είναι φυσιολογική, όταν όμως παρατηρείται υπερβολική τριχοφυΐα, μπορεί να υποδηλώνει κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό.

Πότε να ζητήσεις ιατρική συμβουλή

Εάν παρατηρήσεις κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις στο σώμα σου, καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον ιατρό σου και να συζητήσεις μαζί του προκειμένου να σε βοηθήσει.

  1. Ταχεία τριχοφυΐα σε μέρη όπως το άνω χείλος, τα μάγουλα, το πηγούνι, το λαιμό, στο εσωτερικό των μηρών ή χαμηλά στην πλάτη
  2. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που σχετίζεται με ακανόνιστη έμμηνο ρύση
  3. Αν παρατηρήσεις αλλαγή στον τόνο της φωνής, αύξηση της μυϊκής μάζας και μείωση του μεγέθους του μαστού
  4. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα που φαίνεται να επιδεινώνεται από κάποια φάρμακα (συνήθως έχει προϋπάρξει ενημέρωση από τον ιατρό)

Οι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων:

* Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Προκαλείται από ανισορροπία των ορμονών που μπορεί να οδηγήσουν σε άστατη έμμηνο ρύση, ακμή, σε πολλαπλές κύστες στις ωοθήκες και αρκετά συχνά δημιουργεί προβλήματα με το βάρος (συνήθως αύξηση του βάρους)

* Σύνδρομο Cushing: Το σύνδρομο Cushing είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα είναι εκτεθειμένο σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

* Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων: Είναι κληρονομική κατάσταση και χαρακτηρίζεται από ανώμαλη παραγωγή των στεροειδών ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και των ανδρογόνων από τα επινεφρίδια

* Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης, να προκαλέσουν υπερτρίχωση

* Υποθυρεοειδισμός

* Υπερπρολακτιναιμία

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την αυξημένη τριχοφυΐα;

Τα περισσότερα κορίτσια με ήπια τριχοφυΐα και χωρίς άλλα προβλήματα, δεν χρειάζεται να συμβουλευθούν ενδοκρινολόγο για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης. Μπορούν να ακολουθήσουν διάφορα μέσα αφαίρεσης τριχών (τοπικές κρέμες, χαλάουα, ηλεκτρόλυση, laser) ανάλογα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Σε περιπτώσεις όμως πιο έντονης τριχοφυΐας, η οποία οφείλεται σε κάποια ορμονική δυσλειτουργία, καλό είναι να συμβουλευτείς τον παιδίατρο ή τον παθολόγο, ο οποίος θα σου συστήσει εξειδικευμένες εξετάσεις που θα καθορίσουν τα πιθανά αίτια και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις υπερτρίχωσης που οφείλονται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η θεραπεία εκλογής είναι τα αντισυλληπτικά χάπια. Τα αντισυλληπτικά χάπια ρυθμίζουν τον κύκλο και χαμηλώνουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών. Μεγάλο ποσοστό (60-100%) των έφηβων κοριτσιών βλέπουν βελτίωση στην υπερτρίχωση μετά από χρήση 6-12μηνών. Εκτός από τα αντισυλληπτικά χάπια, όταν υπάρχει ανάλογη ένδειξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντιανδρογόνα φάρμακα (φάρμακα που ανταγωνίζονται την δράση των ανδρικών ορμονών). Τα φάρμακα αυτά έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε πιθανή εγκυμοσύνη και για το λόγο αυτό, πρέπει πάντα να δίνονται σε συνδυασμό με αντισυλληπτικά χάπια ή με άλλη αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης.

Πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς τον παιδίατρο ή τον παθολόγο, ο οποίος θα σου υποδείξει τις κατάλληλες μεθόδους εντοπισμού, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των αιτίων.

 

ΧΡΕΛΙΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ  M.D. , M.Sc , PhD(c)
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ  ΙΑΤΡΟΣ
Γ΄ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ’

 

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.