Η Στέλλα Νικολοθανάση είναι μία εξαιρετική ηθοποιός που, όταν δεν σκηνοθετεί παραστάσεις στις Θεατρικές Ομάδες Ζεφυρίου, αφιερώνει χρόνο στην οικογένειά της. Σήμερα μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή για υπέροχα, αφράτα τσουρέκια ! Δοκιμάστε τα και θα μας θυμηθείτε…!

 

Υλικά

3,5 κούπες ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

1 κουτ. του γλυκού μαχλέπι

1 κουτ. του γλυκού αλάτι

1 κούπα καυτό γάλα

10 αυγά

2 κιλά αλεύρι σκληρό  και

1 και ¾ της κούπας λιωμένο βούτυρο

 

Για το προζύμι

1 κούπα χλιαρό νερό

200 γρ. μαγιά και

6 με 7 κουτ. της σούπας αλευρι

 

Εκτέλεση

Πιάνουμε το προζύμι και το βάζουμε σε ζεστό χώρο, όχι στο φούρνο, να φουσκώσει.

Βάζουμε σε λεκάνη το σπορέλαιο με τα μυρωδικά το αλάτι και το γάλα και ανακατεύουμε με το χέρι.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα πάντα ανακατεύοντας, έπειτα τη ζάχαρη, το προζύμι και το αλεύρι. Η ζύμη μας τώρα θα κολλάει.

Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο λίγο λίγο, ζυμώνοντας έως ότου το πιεί όλο. Η ζύμη μας τώρα δεν κολλάει και είναι ζωντανή, κάνει ίνες.

Πλάθουμε σε κοτσίδες, τοποθετούμε σε βουτυρωμένα ταψιά σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αφήνουμε πάλι σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν τα τσουρέκια μας για 2 με 3 ώρες.

Όταν φουσκώσουν αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω  για μισή ώρα με 40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των τσουρεκιών.

Προσοχή αν η ζύμη μας είναι λίγο μαλακή ΔΕΝ προσθέτουμε καθόλου αλεύρι αλλά βουτάμε τα χέρια μας σε λίγο βούτυρο για να πλάσουμε πιο εύκολα

Εγώ συνήθως σκεπάζω με ζεστή κουβερτούλα και σταυρώνω τα τσουρέκια μου πριν τα βάλω να φουσκώσουν….

Καλή επιτυχία!!!

 

*Αν θέλεις κι εσύ να δεις τις δημιουργίες/κατασκευές/συνταγές σου δημοσιευμένες στο mamoula.gr, δεν έχεις παρά να συμπληρώσεις τη φόρμα επικοινωνίας!

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.