Πολλά χρόνια τώρα συναναστρέφομαι γονείς και εκπαιδευτικούς, είτε ως νηπιαγωγός είτε ως μητέρα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους  τόσο διαφορετικούς  μεταξύ τους. Μα και τόσο ίδιους…

Γράφει η Σοφία Κλιάνη

 

Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι ενήλικες που συναναστρέφονται παιδιά, ασχέτως αν τους συνδέει μία βιολογική σχέση, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που τα καταφέρνουν κι αυτούς που δεν τα καταφέρνουν. Αυτούς που τα παιδιά «τους ακούνε» κι αυτούς που τα παιδιά τους «είναι χειριστικά». Αυτούς που περιτριγυρίζονται από ολόκληρες ομάδες παιδιών, που κρέμονται από πάνω τους σαν τσαμπί από σταφύλι και τους κοιτούν στα χείλη για την επόμενη λέξη κι αυτούς που φωνάζουν και ωρύονται και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μην τους δίνει σημασία κανείς.

Γονείς  που ουρλιάζουν σε παιδιά που ουρλιάζουν, εκπαιδευτικοί που παραιτούνται πνευματικά από οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας, ειδικοί διαφόρων ειδικοτήτων που χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς.

«Είναι τεμπέλης». «Μας κάνει ό, τι θέλει». «Είναι χειριστική». «Κακομαθημένο». «Μισεί την αδερφή του, θα έκανε τα πάντα για να την εξαφανίσει». «Κάνει τα πάντα για να μου σπάσει τα νεύρα». «Σταμάτα να κλαις ΤΩΡΑ». «Άλλη μία κουβέντα νεαρέ και έρχεται η τιμωρία». «Δε θα σε θέλουν τα άλλα παιδάκια». «Δε φοράνε αυτά τα ρούχα τα όμορφα κοριτσάκια». «Αυτό δεν είναι για την ηλικία σου, είναι για μωρά. Θέλεις να σε λέμε μωρό;».

Δεν ντύνεται. Δεν με ακούει. Δε μαζεύει τα παιχνίδια της. Δε μιλάει όμορφα. Δεν τρώει. Δεν αγαπάει τον αδερφό του. Δεν παίζει όπως τα άλλα παιδιά. Δεν είναι ο εαυτός του,  κάνει ό, τι κάνουν και τα άλλα παιδιά. Δε φοράει μπουφάν. Δε βγάζει το καλό της φόρεμα μέσα στο σπίτι. Δεν συνεργάζεται. Δεν κάθεται στην καρέκλα της. Δεν, δεν, δεν…

Στη απέναντι όχθη αυτού του ποταμού βρίσκονται οι «άλλοι». Οι «μάγοι». Οι γητευτές. Οι μέντορες. Οι ενήλικες που έχουν απαλλαγεί από φωνές και υστερίες και που δεν χάνουν την ψυχραιμία τους. Ακόμα κι αν την χάσουν, κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να αποκατασταθεί η επικοινωνία. Αισθάνονται. Κατανοούν.

«Σε καταλαβαίνω». «Συγγνώμη». «Έχεις δίκιο». «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που χορεύεις». «Πόσο όμορφα χρώματα!». «Είναι πολύ σπουδαίο που προσπάθησες». «Σε αγαπάω». «Δείχνεις θυμωμένη». «Θέλεις να συζητήσουμε κάτι;». «Σε ευχαριστώ που με εμπιστεύεσαι». «Μπορώ να σε πάρω μια αγκαλιά;».

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες  ενηλίκων είναι η συναισθηματική επίγνωση. Οι πράξεις ενός  παιδιού μπορούν να «μεταφραστούν»  και να «διορθωθούν» με διάφορους τρόπους. Το σπουδαίο, όμως, είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που οδήγησε το παιδί να συμπεριφερθεί έτσι, να κατανοήσουμε τα συναισθήματά του, τις ανάγκες του. Να είμαστε ικανοί να εντοπίσουμε πιθανά εμπόδια στην επικοινωνία. Να καταφέρουμε να γίνουμε συναισθηματικοί μέντορες των παιδιών.

Τα παιδιά είναι οι ενήλικες του αύριο. Οι ενήλικες είναι τα παιδιά του χθες. Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς τους δύο κόσμους να συναντηθούν, όπως τους αξίζει. Θέλει προσπάθεια και υπομονή μα είναι εφικτό!

Έτσι, γεννήθηκε η σκέψη του «Συν αισθάνομαι». Ένα ολοκαίνουριο εργαστήρι συναισθηματικής αγωγής που απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων, εκπαιδευτικούς μα και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται! Η νέα ομάδα θα ξεκινήσει στις 04/03/2017 και θα πραγματοποιηθούν δώδεκα συναντήσεις σε χώρο κοντά στο μετρό της Δάφνης.

Οι συναντήσεις θα είναι βασισμένες στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  Γονικού Συναισθηματικού Αλφαβητισμού (Educational Programme of Paternal Emotional Literacy-EPPEL) της Βασιλικής Παππά, MSc, PhD, Συμβουλευτικής Ψυχολόγου και επιστημονικά υπεύθυνης των Σχολών Γονέων.

Οργάνωση και συντονισμός ομάδας: Κλιάνη Σοφία

Αναγνωρισμένη συνεργάτιδα του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων.                                               Εκπαιδευτικός με Συμπληρωματική Εκπαίδευση στον Συντονισμό Ομάδων Γονέων και τη Διαχείριση του Διαζυγίου

Για πληροφορίες ή κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε εδώ :

e-mail: sofiakliani@hotmail.com                                                                                                            Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6938625119, 2103428362

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published.