Ο Γιώργος Ευγενειάδης και οι υπέροχοι μαθητές του έκαναν το Εργαστήριο Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής και μοσχοβόλησε άρωμα λεμονιού. Ακολουθεί μια συνταγή για σπιτικό Limoncello, όσο οι λεμονιές είναι ακόμα φορτωμένες!

 

Για το Limoncello θα χρειαστούμε:

  • φλούδες από 4 λεμόνια βιολογικά ή κομμένα από το δέντρο μιας αυλής
  • 750 ml βότκα ή τσίπουρο χωρίς άρωμα γλυκάνισου
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη

Υλικά για το σιρόπι:

  • 150 γραμμάρια νερό
  • 170 γραμμάρια ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε τις φλούδες τους, προσπαθώντας να πάρουμε όσο το δυνατό λιγότερο από το εσωτερικό άσπρο μέρος τους. Πολτοποιούμε τις φλούδες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε προσεκτικά τη βότκα (ή τσίπουρο) και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε γυάλινα βάζα και τα αφήνουμε σε ένα ντουλάπι για 4 μέρες. Μόλις περάσουν οι τέσσερις μέρες ανακινούμε πολύ καλά τα βάζα και σουρώνουμε το μείγμα από το βάζο με ένα τουλπάνι (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τούλι διπλωμένο πολλές φορές). Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Ζυγίζουμε την ποσότητα της ζάχαρης και σε ένα κατσαρολάκι την ανακατεύουμε με το νερό. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε για περίπου δύο λεπτά. Αναμειγνύουμε το σιρόπι με το μείγμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι.

 

Extra Tip:

Εάν θέλουμε το Limoncello μας να έχει διαύγεια και να μην είναι θολό μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο της Διήθησης. Αυτό μπορεί να μ’ ένα φίλτρο σαν κι αυτά που χρησιμοποιούμε για τη καφετερία του γαλλικού καφέ. Στερεώνουμε το φίλτρο σε ένα ποτήρι του νερού και περνάμε όση ποσότητα χωράει από το θολό μείγμα του Limoncello στο ποτήρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέο φίλτρο μέχρι να τελειώσει το μείγμα του Limoncello.

 

Καλή Επιτυχία !!!

 

Γιώργος Ν. Ευγενειάδης

Τεχνολόγος Τροφίμων
Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης
Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
& Δια βίου Μάθησης
Υγιεινής και Ασφαλείας Χειριστών
Τροφίμων
ΠΕ 18.36.50
Msc Quality Assurance
Msc Special Education

Περισσότερες συνταγές, ιδέες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Γιώργου Ευγενειάδη μπορείτε να βρείτε εδώ

*Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.