Τα αυγά, όπως και τα υπόλοιπα ζωικά τρόφιμα, ανήκουν στα ευαλλοίωτα προϊόντα. Τα αυγά και τα προϊόντα αυγού έχουν εμπλακεί σε πολλές περιπτώσεις τροφοδηλητηριάσεως από Salmonella.Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς;

Του Γιώργου Ευγενειάδη
Η Salmonella είναι ένα γένος τροφομεταφερόμενων βακτηρίων τα οποία συνδέονται με τη βρωμιά και τα κόπρανα. Η σαλμονέλωση είναι μια τροφομεταφερομένη ασθένεια, η οποία μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση επιμολυσμένων με Salmonella τροφίμων. Τα συμπτώματα της ασθενείας περιλαμβάνουν πόνους στο στομάχι, οι οποίοι εκδηλώνονται εντός 6 έως 48 ωρών από την κατανάλωση του επιμολυσμένου τροφίμου.

Ο κατάλληλος χειρισμός, αποθήκευση και μαγείρεμα θα έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή των προβλημάτων τα οποία μπορούν να προκύψουν από τα αυγά. Έτσι:

  • Δεν καταναλώνουμε ωμά αυγά
  • Αγοράζουμε καθαρά αυγά
  • Αποθηκεύουμε τα αυγά πάντα στο ψυγείο και στη ειδική θήκη, μακριά από άλλα τρόφιμα
  • Να χρησιμοποιούμε αυγά εντός ημερομηνίας λήξης
  • Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά τη χρήση των αυγών
  • Τα βρασμένα αυγά τα διατηρούμε πάντα στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε εντός 3 – 4 ημερών.

 

Γιώργος Ν. Ευγενειάδης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
​Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης
Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
& Δια βίου Μάθησης
Υγιεινής και Ασφαλείας Χειριστών
​ Τροφίμων
ΠΕ 18.36.50
Msc Quality Assurance
Msc Special Education

Περισσότερες συνταγές, ιδέες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Γιώργου Ευγενειάδη μπορείτε να βρείτε εδώ

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.