Η Σοφία και ο Χάρης  είναι παντρεμένοι. Αλλά όχι μεταξύ τους. Διαφορετικά σπίτια, ίδια προβλήματα και μια φράση να περιφέρεται  στον αέρα… «Μα, γιατί δε με καταλαβαίνεις;». Η Σοφία Κλιάνη και ο Χάρης Σταυρουλάκης γράφουν στο mamoula.gr για… τον νεροχύτη!

 

Ο Χάρης λέει

Πλυντήριο πιάτων.

Νεροχύτης.

Λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τη καθημερινότητά μας. Ακούγονται απλές αλλά όταν είσαι παντρεμένος ο χώρος που περιλαμβάνει τα παραπάνω μετατρέπεται καθημερινά σε ένα στυγνό  «πεδίο μάχης».

Το πρόβλημα ξεκινάει (όπως και για τα περισσότερα πράγματα στο γάμο)από τη εμμονή που έχουν οι γυναίκες να κάνουν τα πιο απλά πράγματα να φαίνονται τόσο περίπλοκα!

Διαβάστε το manual. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ MANUAL. Λέει ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ χρειάζεται να ξεπλένεις τα πιάτα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο.

Γιατί πρέπει να πλύνουμε τα πιάτα πριν τα δώσουμε στο πλυντήριο να τα πλύνει; Δεν σας ακούγεται λίιιιγο παρανοϊκό;

Και έρχομαι στο τεράστιο θέμα της τοποθέτησης.

ΝΑΙ,θα τα βάλουμε όπως θέλουμε, γιατί εμείς ξέρουμε. Γιατί εμείς έχουμε παίξει ατελείωτες ώρες TETRIS όταν εσείς παίζατε με τις κουκλίτσες σας. Μπορεί σε εσάς να φαίνεται ο τρόπος που τα βάζουμε εμπνευσμένος από τη Guernica του Picasso, αλλά υπάρχει πολιτική πίσω απ’ αυτό που δεν εννοείτε να κατανοήσετε! Αν πρέπει να καταρτίσουμε ολόκληρο  «σχέδιο τοποθέτησης» ,καθόμαστε και τα πλένουμε στο χέρι(ή μήπως αυτός είναι ο στόχος σου εξ’ αρχής;;;)

A! Και το πιάτο ή το ποτήρι που αφήνουμε ΕΞΩ από το νεροχύτη καμιά φορά και φωνάζετε, ίσως να υπάρχει λόγος που το κάνουμε:

-Μπορεί να θέλουμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε σε λίγο

-Δε θέλουμε να πάρουμε άλλο καθαρό μετά από λίγο για να έχετε να πλύνετε λιγότερα βρε κουτά!

-Δε ενοχλεί καθόλου την αισθητική μας ένα ποτήρι χρησιμοποιημένο, αν δε περιμένουμε κόσμο στο σπίτι.

Όταν πλένετε πιάτα στο νεροχύτη και σας ακουμπάμε διστακτικά άλλο ένα στον πάγκο γιατί έχετε το βλέμμα «θα σε μαχαιρώσω!»;Θέλετε μήπως πρώτα να τελειώνετε, να καθαρίζετε το νεροχύτη και να το φέρνουμε μετά; Η σχιζοφρένεια είναι προφανής νομίζω..!

Θέλουμε να  βοηθήσουμε, αλλά δε μας αφήνετε άλλες επιλογές. Επίσης, όταν μας λέτε να βάλουμε ή να βγάλουμε τα πράγματα από το πλυντήριο πιάτων γιατί έχετε πολλές δουλειές και δεν προλαβαίνετε και μετά κάθεστε μισή ώρα ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ για να δείτε αν το κάνουμε «σωστά», δε γίνεστε και πολύ πειστικές…

Για να λειτουργήσει λοιπόν αυτή η συμβίωση πρέπει να σταματήσει η διαρκής γκρίνια(ξέρω, δύσκολο να νικήσετε το DNA σας),μερικές φορές ακούμε περισσότερη γκρίνια όταν ΚΑΝΟΥΜΕ κάτι να βοηθήσουμε παρά όταν δεν…

Α! Και για να μη ξεχνιόμαστε….ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ Ε;

 

Η Σοφία απαντάει

Πλυντήριο πιάτων, δε σήκουελ.

Ουφ… Να μαι κι εγώ! Ξεκίνησα, λιγάκι καθυστερημένα να γράφω το πρώτο μας ποστ γιατί-μάντεψε!- έπλενα πιάτα…

Ναι ναι, αυτά τα πιάτα, τα ίδια που ξέρουμε όλοι μας. Αυτά που όταν παντρεύεσαι/αρραβωνιάζεσαι/συγκατοικείς αλλάζουν αυτόματα και από «απλά οικιακά σκεύη για την διεκπεραίωση της διαδικασίας της τροφής» μετατρέπονται σε νούμερο ένα «γιατί δε μου το είχε πει κανένας;» λόγο χωρισμού.

Πιάτα, πιάτα, πιάτα. Πιάτα άσπρα, ροζ και μπλε, τετράγωνα και κυκλικά, βαθιά και ρηχά πιάτα. Πιάτα. Πιάτα στα τραπεζάκια, πιάτα στο τραπέζι της κουζίνας, πιάτα στο πλυντήριο, πιάτα μέσα στον νεροχύτη και κυρίως έξω από αυτόν. Πιάτα παντού. Στα όνειρά μου πιάτα.

Και να σου πω και κάτι; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΑΤΑ… Είναι αυτή αβάσταχτη μείωση προσωπικότητας που υφιστάμεθα από αυτά. Και θα το κάνω πιο λιανό: Όταν σας λέμε «Αγάπη μου, μην αφήνεις το πιάτο σου στο τραπεζάκι» ΔΕΝ εννοούμε «Αγάπη μου, άφησε το πιάτο σου σε όποιο άλλο σημείο του πάγκου θες ΕΚΤΟΣ από τον νεροχύτη». Στο παραπάνω παράδειγμα δίνω ένα ελαφρυντικό: δε σας δόθηκαν σαφείς οδηγίες! Σας είπαμε από πού να το πάρετε, δε σας κατατοπίσαμε πού πρέπει να το αφήσετε…

Υπάρχει και κάτι ακόμα… Όταν σας λέμε «Αγάπη μου, μήπως μπορείς να πλύνεις τα πιάτα» δεν εννοούμε να πλύνετε ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΙΑΤΑ… Ασαφείς οδηγίες θα μου πεις πάλι και αναγκαστικά θα πάω πάσο…

Είναι, όμως, κι αυτή η πρωτόγονη έφεση του αρσενικού, που το αναγκάζει να κοιτά μπροστά και μακριά και του απαγορεύει να δει οτιδήποτε βρίσκεται στο άμεσο οπτικό του πεδίο. Στην περίπτωσή μας τον πάγκο της κουζίνας. Όχι! Δε θα πούμε ευχαριστώ αν πλύνετε ΜΟΝΟ ό,τι βρίσκεται μέσα στον νεροχύτη…

Και ναι! Το μάνιουαλ του πλυντηρίου ΔΕΝ γράφει ότι πρέπει κανείς να ξεπλένει τα πιάτα πριν τα βάλει μέσα σε αυτό. Και δεν το γράφει πιθανότατα γιατί ο κατασκευαστής δεν είχε προβλέψει ότι κάποιος θα θελήσει να κάνει Τρας Αρτ με λιωμένα στους 150 βαθμούς κελσίου και αποξηραμένα μαρούλια πάνω σε πιρούνια… Κάτι που επίσης παραβλέπει το μάνιουαλ του πλυντηρίου πιάτων είναι πως το αδειάζουμε κιόλας… Αλλά άστο αυτό για μια άλλη μέρα.

Και όσο κι αν φαντάζει απίστευτο ΔΕΝ πρόκειται για κάποια γυναικεία συνομωσία. Δεν είναι το μυστικό που μας μαθαίνουν οι μανάδες μας τύπου «Παντρέψου τον και ζάλιζέ τον όλη μέρα για τα πιάτα»…

Α! Και να μην ξεχνιόμαστε… ΣΑΣ ΑΓΑΠΑΜΕ,Ε;

 

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.