Στο παρακάτω κείμενο περιέχονται ιστορίες γονεϊκής παράνοιας. Προσοχή: το περιεχόμενο του μπορεί να ενοχλήσει τον αναγνώστη. Οποιαδήποτε ομοιότητα με υπάρχοντα πρόσωπα και καταστάσεις, είναι… πέρα για πέρα αληθινή.

Γράφει η Σοφία Κλιάνη

 

«Δε θα ήθελα να ντυθείτε Νεράιδα γιατί το παιδί είναι αγοράκι», μου είπε μια μαμά από την άλλη άκρη της γραμμής, ενώ συνομιλούσαμε για ένα παιδικό πάρτι στο οποίο θα πήγαινα ως ψυχαγωγός . Απολύτως κατανοητό. « Βέβαια, το πάρτι θα γίνει κυρίως για την κόρη μου γιατί ο μικρός είναι πολύ μικρός και θα ήθελα να ντυθείτε κάτι που να της αρέσει.» Μάλιστα, κάτι που να μην είναι κοριτσίστικο αλλά να αρέσει στο κοριτσάκι, σκέφτηκα… «Να ντυθώ Minnie Mouse που είναι κάπως ουδέτερη;», ρώτησα για να πάρω την απάντηση «Αχ  ξέρετε… την Minnie την είδαμε σε ένα πάρτι την προηγούμενη εβδομάδα και δε θέλω να έχω το ίδιο κι εγώ. Αφήστε που είναι κορίτσι και εγώ σας είπα πως θέλω αποκλειστικά αγόρι. Το θεωρώ γρουσουζιά(!)» .  «Μα, κι εγώ κορίτσι είμαι! Μήπως θέλετε να σας φέρω σε επαφή με έναν συνεργάτη μου, αγόρι, που μάλλον μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο από μένα;» , πρότεινα – ελίχθηκα γιατί είχα αρχίσει να καταλαβαίνω ότι κάτι δεν πάει καλά. «Όχι, όχι δεν το συζητώ. Θέλω κορίτσι…Ντυμένο αγόρι». Ήταν ολοφάνερο, είχα μπλέξει. Κορίτσι που να είναι ντυμένο αγόρι γιατί το παιδί είναι αγόρι αλλά έχει και μια αδερφούλα που της αρέσουν τα κοριτσίστικα… ουφ! Επιχειρούσα να βρω μια λύση σε όλο αυτό προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσω τον πιθανό μου εξευτελισμό. «Μπομπ Σφουγγαράκης!» ,είπα όλο χαρά «Να ντυθώ Μπομπ Σφουγγαράκης;» και η απάντηση δεν άργησε να χτυπήσει σαν καμπάνα σε συναγερμό πολέμου «Α πα πα πα πα πα! Αποκλείεται! Δεν τον θέλει ο άντρας μου! Δεν τον θέλει γιατί είναι… ξέρετε!». Όχι, δεν ξέραμε. Και ρωτήσαμε για να μάθουμε «Είναι…τι;» «Ε, gay καλέ! Δεν το ξέρατε;». Όχι, δεν το ξέραμε. Και ούτε θέλαμε να το μάθουμε…

Δεν έχει σημασία αν το πάρτι έγινε ή όχι. Σημασία έχει ότι στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που απαγορεύουν στα παιδιά τους να δουν ένα κινούμενο σχέδιο γιατί το θεωρούν κακή επιρροή, την ίδια στιγμή που τα παιδιά αποβλακώνονται ολημερίς μπροστά από μία τηλεόραση. Μια τηλεόραση που κανένας δε φιλτράρει. Την ίδια στιγμή που τα παιδιά στα νηπιαγωγεία συζητάνε για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τα Κλεμμένα Όνειρα. Για μια Μελίνα που τα έχει με έναν Αλέξη , που θα την παρατήσει για ένα Μπάμπη. Την ίδια στιγμή που τα παιδιά σιγοτραγουδάνε «Χειρότερη να είναι η κάθε σου ημέρα», «Δεν ταιριάζετε σου λέω» και «Δεν υπάρχει Αϊ Βασίλης». Και, για να μην παρεξηγηθώ, δεν  είναι η κουλτούρα του καθενός αυτό που κριτικάρω, αλλά η υποκρισία. Αυτή η υπέρμετρη υποκρισία που έχει κατακλύσει την Ελλάδα του σήμερα.

Βαρέθηκα να ακούω ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όταν εμείς ήμασταν μικροί. Βαρέθηκα την ανάγκη της κάθε γενιάς να υπερτερεί σε σχέση με κάθε νεότερη. Και, εδώ που τα λέμε, ποιο ήταν καλύτερη επιρροή; Τα, πολυαγαπημένα μου κατά τα άλλα, Στρουμφάκια που ζούσαν σε ένα κοινόβιο, με δαγκωμένα μανιτάρια για σπίτι και την αιώνια απορία πώς αναπαράγονταν αφού είχαν μόνο ένα κορίτσι; Η ο Μπάρμπα Μπρίλιος που είχε ένα γάλο πολύ μεγάλο που στο τέλος τον κατασπάραξε; Ή μήπως το ήταν ένα μικρό καράβι που έγινε μάρτυρας κανιβαλιστικής επίθεσης , αφού τα αγόρια με τα κορίτσια αλληλοτρώγονταν; Για να μην αναφερθώ στην Κάντυ Κάντυ και τον … emo φίλο της, με το τσουλούφι στο ένα μάτι και το δάκρυ στο άλλο.

Αν ψάχνουμε κακές επιρροές, θα τις βλέπουμε παντού. Σκοπός είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας τα κατάλληλα εφόδια για να είναι σε θέση να φιλτράρουν και να κρίνουν μόνα τους μια μέρα. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, τίποτα από αυτά που προαναφέρθηκαν δεν αποτελούν κακή επιρροή για ένα παιδί. Κακή επιρροή, φίλτατοι, είναι να μας βλέπουν τα παιδιά μας να διαβάζουμε στήλες με τίτλο «Τα hot παλτά του φετινού χειμώνα» την ώρα που συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από το κρύο. Είναι να μας βλέπουν να πετάμε φαγητό στα σκουπίδια και τσιγάρα έξω από παράθυρα αυτοκινήτων. Να βλέπουν το θυμό, το ρατσισμό, τη βία.

Κλείνω με μία ευχή: Να αφήσουμε καλύτερα παιδιά στον πλανήτη μας. Του αξίζει νομίζω.

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.