Μανούλες μου γλυκές μια συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί τώρα που ακόμα προλαβαίνετε τα φρέσκα αμπελόφυλλα.

Της Χαράς Τοπαλίδη

 

Υλικά που θα χρειαστούμε: (Για 100 ντολμαδάκια)

2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα

μισό ματσάκι μαϊντανό

μισό ματσάκι άνιθο

15 φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο

όλα  ως εδώ ΠΟΛΥ ψιλοκομμένα

μισό νεροπότηρο ρύζι Καρολίνα

αλάτι, πιπέρι

ένα κρασοπότηρο λάδι

και τον χυμό από 2 λεμόνια μέτρια

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καλά καλά και δοκιμάζουμε. Η γεύση θέλουμε να είναι έντονη, να τσιμπάει στο αλάτι και στο λεμόνι γιατί μετά θα τραβήξει γεύση το ρύζι και θα ισορροπήσει .Τα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε για 5 λεπτά .Σε κατσαρόλα στρώνουμε μια σειρά φύλλα . Παίρνουμε ένα φύλλο ζεματισμένο το βάζουμε σε ένα πιάτο να βλέπουμε τα νεύρα του. Του βάζουμε μια κουταλιά γέμιση διπλώνουμε από το πλάι και ρολάρουμε. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα δίπλα δίπλα. Αν η κατσαρόλα είναι μικρή κάνουμε και 2η στρώση. Όταν τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε ακόμη λίγο λάδι και μισό λεμόνι, σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο και βάζουμε από επάνω μια κούπα του καφέ γεμάτη νερό για βάρος. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει το νερό. Αφαιρούμε το βάρος και το πιάτο αφήνουμε λίγο να «αναπνεύσουν» και καλή όρεξη.

 

Extra tip:

Αν έχετε κληματαριά και θέλετε να αποθηκεύσετε φρέσκα αμπελόφυλλα, σας έχουμε μια πολύ καλή και εγγυημένη τεχνική. Μαζεύουμε τα φύλλα και 3-3 τα κάνουμε ρολάκια και τα βάζουμε σε πλαστικά μπουκάλια από νερό (….όχι από γάλα, χυμούς κλπ.) Το κάθε μπουκάλι παίρνει περίπου 100-120 φύλλα. Το κουμπώνουμε με το καπάκι του. Για 2 χρόνια είναι εγγυημένα ότι όταν το ανοίξετε (με μαχαίρι φυσικά γιατί δεν βγαίνουν από το στόμιο) θα είναι φρεσκότατα. Τα ζεματάτε και κάνετε τη συνταγή που θέλετε όπως όταν τα μαζεύετε φρέσκα.

 

Καλή επιτυχία!!!

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.