Άλλοι συζητούν για αυτές με αγωνία, άλλοι με την αδιαφορία της σιγουριάς ότι δεν θα τους ξανασυμβεί και κάποιοι άλλοι απλά τις αναφέρουν. Περί σχέσεων ο λόγος, των μεταβατικών, αυτών που σε περνούν απέναντι, στην επόμενη.

Γράφει η Χριστίνα Πλιάτσικα

 

Η σύναψη μιας σχέσης έχει να κάνει με την ταυτόχρονη και αμοιβαία επιθυμία και των δύο μελών της σχέσης αυτής να μοιράζονται στιγμές, σκέψεις και συναισθήματα. Όταν μια σχέση τελειώσει, τότε κάποιοι κάνουν διάλειμμα μέχρι την επόμενη ενώ κάποιοι άλλοι περνούν κατευθείαν στην επόμενη. Γνωρίζουν καινούργια άτομα, δοκιμάζουν μια νέα σχέση και πειραματίζονται εκ νέου στο πεδίο των διαπροσωπικών συγκρούσεων, της διεκδικητικότητας και της αναζήτησης προσοχής, φροντίδας και ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που συνειδητά ή ασυνείδητα επιλέγουν τις μεταβατικές σχέσεις. Ψάχνουν δηλαδή τη σχέση-αντικαταστάτη που θα τους παρηγορήσει, θα τους πάρει αγκαλιά, θα τους παραχωρήσει για όσο χρειαστεί έναν ώμο να κλάψουν αλλά και να συνεχίσουν τις ωραίες στιγμές που τους προσέφερε ο προηγούμενος σύντροφος. Είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε από  απλή σύμπτωση και ταίριασμα του χρόνου (το γνωστό timing), αυτές οι σχέσεις ξεκινούν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και σταδιακά φθίνουν.

Το αρχικό ενδιαφέρον μειώνεται, ο πρώτος παιδικός ενθουσιασμός ενηλικιώνεται και οι μάσκες πέφτουν. Τότε, το νέο πρόσωπο παύει να έχει λόγο ύπαρξης ενώ ενσαρκώνει βαθμιαία το ρόλο που εξ αρχής έπαιζε, τον ρόλο της αναμονής στα αεροδρόμια μέχρι την επόμενη πτήση, γίνεται το transit. Στο ενδιάμεσο, ο επιβάτης ξεκουράζεται, παρατηρεί τι υπάρχει γύρω του και παίρνει δυνάμεις μέχρι την επόμενη απογείωση. Του αρέσει να τον περιποιούνται, να ακούει χαλαρωτική μουσική, να γευτεί ένα πλήρες γεύμα και να διαβάσει φευγαλέα τις ειδήσεις. Η ώρα που θα βρεθεί στο επόμενο αεροδρόμιο είναι προκαθορισμένη, αυτός απλά περιμένει.

Επικίνδυνες οι σχέσεις transit; Όσο και οι άλλες, οι απευθείας. Τυχαίο που προσέχουμε την πτήση transit, να μην μας κουράσει, να μην μας καθυστερήσει πολύ, να μας κάνει να πάρουμε μια ανάσα μέχρι τον τελικό προορισμό μας; Πολλά ταξίδια, από αυτά τα μακρινά, που έχουν διαρκέσει πολύ είχαν στο ενδιάμεσο μία ή και περισσότερες πτήσεις transit και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας χάρη σε αυτές. Συνήθως η σχέση transit τελειώνει γρήγορα όταν το ένα από τα δύο μέλη της επανέλθει, συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να “πετάξει” σε άλλο προορισμό χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια του ενδιάμεσου σταθμού. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις (ίσως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα) στις οποίες οι σχέσεις transit γίνονται οι κύριες.

Η ανακοίνωση από το μεγάφωνο ότι η σχέση transit σταδιακά πλησιάζει στον τελικό της προορισμό   και στη μετάβαση στην επόμενη πτήση είναι τόσο ηχηρή που ξεκουφαίνει το άλλο μέλος που αμέριμνο περιεργάζεται ακόμα τα βασικά χαρακτηριστικά του συνεπιβάτη του. Η προσγείωση είναι απότομη, ανώμαλη και ακόμα και αν δεν τραυματιστεί, η επαφή με το έδαφος και την πραγματικότητα αφήνει τα ίχνη της και δημιουργεί φοβίες για την επόμενη απογείωση. Τότε είναι που πρέπει να περιμένει στην ουρά για έναν άγνωστο, επόμενο προορισμό.

Οι μηχανές παίρνουν μπροστά, ο τελευταίος έλεγχος δίνει το πράσινο φως για την απογείωση και η καμπίνα είναι έτοιμη να “αγκαλιάσει” τους επόμενους επιβάτες. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα επιλέξει να ταξιδέψει στα άγνωστα κατατόπια μιας πτήσης-σχέσης, ας κοιτάξει πιο προσεκτικά το εισιτήριο του. Υπάρχουν πολλές φορές που τα ψιλά γράμματα στην πίσω σελίδα μας τα εξηγούν όλα…εμείς όπως επιμένουμε ή μάλλον αντέχουμε να διαβάζουμε μόνο την μπροστινή πλευρά, αυτή που φαίνεται με τα κεφαλαία γράμματα.

Οι πιο αυστηροί κανόνες όμως καμιά φορά γράφονται με τους πιο αχνούς χαρακτήρες και μας καλούν να τους αποκρυπτογραφήσουμε. Τα καύσιμα όμως είναι για συγκεκριμένο αριθμό μιλίων και οι στροφές πάνω από το αεροδρόμιο προσγείωσης προσδιορίζονται και από τον πύργο ελέγχου. Τελικά, θα επιλέξουμε να είμαστε ο πιλότος στο αεροπλάνο της ζωής μας ή άλλος ένας (συν)επιβάτης;

 

Χριστίνα Πλιάτσικα,

Ψυχολόγος Msc Σχολικής Ψυχολογίας-Ειδική Παιδαγωγός

 

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.