Όταν δεν είχα, ακόμα, ιδέα για την ύπαρξη «ομάδων» στο Facebook και μετά από παρότρυνση της φίλης μου Τζωρτζίνας που ήταν από τα πρώτα μέλη, έγινε η πρώτη μου γνωριμία με την ομάδα «Η Μαμά Χειροτεχνεί». Από τότε μέχρι σήμερα δε μετάνιωσα ούτε μια στιγμή για την επιλογή μου, αφού ο χαρακτήρας και το ύφος της ομάδας δε με απογοήτευσαν ποτέ. Πίσω από τις όμορφες ιδέες και την ανταλλαγή ιδεών με σεβασμό και αγάπη, βρίσκονται η Ελένη και η Άννα Μαρία Κασωτάκη, δύο αδερφές από το Ηράκλειο της Κρήτης που έχουν πολλά να μας πουν!

 

mamaxeir2

 

-Ελένη και Άννα Μαρία καλησπέρα! Είσαστε αδερφές και οι διαχειρίστριες της ομάδας «Η Μαμά Χειροτεχνεί» στο Facebook της οποίας τα μέλη όλο και αυξάνονται. Θέλετε να μας πείτε αρχικά πώς ξεκίνησε η ιδέα; Ποια από τις δυο σας παρότρυνε την άλλη;

Ελένη: Καλησπέρα! Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνεις  να δείξουμε και πέραν του facebοok ποιες είμαστε κ τι κάνουμε. Η  ιδέα ήταν της αδερφής μου της Άννας- Μαρίας.  Μιλούσαμε θυμάμαι στο τηλέφωνο, τότε ήμουν νέα μαμά, είχα κάνει μόλις το Γιώργο και η αδερφή, σαν μεγαλύτερη και σαν «παλιά» μανούλα (ο Ντέμης ήταν τότε 5 και η Νικολέτα 2), μου έδινε συμβουλές για το τι δραστηριότητες θα μπορούσα να κάνω μαζί του όσο μεγάλωνε που τις ακολουθώ ακόμα και τώρα στη μικρή μου Μύριαμ. Είναι πολύ καλή στις δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά σε αντίθεση με μένα που «το ‘χω» πιο πολύ στις κατασκευές και στη διακόσμηση. Πάνω στη συζήτηση, λοιπόν,  λέγαμε πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσαμε να μοιραστούμε και με άλλες μανούλες αυτές τις ιδέες. Κι έτσι της ήρθε η ιδέα! Δεν το σκεφτήκαμε πολύ, την επόμενη μέρα βρήκαμε τίτλο και τη δημιουργήσαμε.

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για τον χαρακτήρα της ομάδας. Σε ποιους απευθύνεται και τι μπορεί κανείς να βρει εκεί;  Είναι μόνο για επαγγελματίες;

Άννα Μαρία: Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο μανούλες όπως προδίδει ο τίτλος της, αλλά κάθε γυναίκα που δημιουργεί γιατί και η θεία, η γιαγιά, η νονά είναι μια δεύτερη μανούλα! Σε αυτήν την ομάδα ανταλλάσσουμε καθημερινά απόψεις για κάθε τι που μπορείς να φανταστείς και θέλεις αν δημιουργήσεις από ένα πάρτυ και τον γάμο των ονείρων σου μέχρι μια κούκλα ή ένα επιτραπέζιο για το παιδί σου. Στην ομάδα αυτή πάντα θα βρεις μια ιδέα, έναν τρόπο για να χειροτεχνήσεις αυτό που έχεις φανταστεί. Έχουμε υπέροχα μέλη που απλόχερα μοιράζονται τις γνώσεις τους και όταν παίρνεις και δίνεις ιδέες από τόσο δημιουργικά άτομα είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο. Γενικά λατρεύουμε το χειροποίητο, αγαπάμε την ανακύκλωση και όλα όσα μπορούμε να φτιάξουμε από ανακυκλώσιμα υλικά και προσπαθούμε να προτρέψουμε κάθε γυναίκα να βάλει την χειροτεχνία στη ζωή της (και κατ’ επέκταση του παιδιού της) γιατί έχει μόνο θετικά να προσφέρει.

 

-Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, δύο αν δεν κάνω λάθος, τα μέλη της ομάδας κοντεύουν να ξεπεράσουν τα 50.000. Είχατε στο μυαλό σας αυτή την απήχηση όταν ξεκινήσατε;

Ελένη: Εγώ προσωπικά δε το περίμενα και πιστεύω ούτε η Άννα Ξεκινήσαμε με τους φίλους μας στο Facebook και στην αρχή με άγχωσε γιατί δεν ήξερα αν μπορώ να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες των κοριτσιών μας!

 

-Πώς φανταζόσασταν ότι θα λειτουργήσει η ομάδα; Πιστεύατε ότι θα υπάρχουν τόσες πολλές μαμάδες που «χειροτεχνούν»;

Ελένη: Είναι απίστευτο πόσες πολλές είμαστε με την ίδια αγάπη για δημιουργία. Εμείς θέλαμε απλά να ανταλλάξουμε ιδέες και τελικά καταλήξαμε να μάθουμε να φτιάχνουμε χαλί, να ανακαινίσουμε τη κουζίνα μας μόνες μας και εγώ προσωπικά να ράβω ρούχα!

 

-Εσείς χειροτεχνείτε; Τι σημαίνει για την κάθε μία «χειροτεχνώ»;

Ελένη: Για μένα η χειροτεχνία είναι ένας τρόπος έκφρασης… Είναι η ξεκούραση και το αγχολυτικό μου. Με όλα νομίζω μπορώ να καταπιαστώ λίγο ή πολύ, τρελαίνομαι για τη διακόσμηση των δωματίων των παιδιών, τα πάρτυ τους και τα ρούχα τους.

Άννα Μαρία: Για μένα η χειροτεχνία είναι στην ουσία ο πιο δημιουργικός χρόνος που περνώ με τα παιδιά μου. Είναι ένας ο τρόπος έκφρασής  τους (και δικός μου!) που τα βοηθά να αναπτύξουν την φαντασία τους αλλά και την καλλιτεχνική τους φύση!

 

-Τα μέλη της ομάδας δείχνουν αγαπημένα και σέβονται η μία την άλλη. Πώς πιστεύετε ότι το καταφέρνετε αυτό; Χρειάζεται να διαγράψετε μέλη; Έχει γίνει ποτέ κάποιο μέλος ενοχλητικό/ προσβλητικό;

Άννα Μαρία: Θεωρώ ότι στην ομάδα αυτή δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε ούτε να συγκρίνουμε. Ο ενθουσιασμός μας για κάθε δημιουργία/χειροτεχνία είναι μεγαλύτερος από κάθε τι άλλο και έτσι διατηρείται αυτό το όμορφο κλίμα. Δεν θα πω ψέματα έχουμε διαγράψει και μέλη αλλά σε σχέση με τον αριθμό όσων απαρτίζουν αυτή την ομάδα αυτά είναι ελάχιστα.

 

-Πόσο σημαντική δείχνει να είναι η ομάδα σας για τις μαμάδες ανά την Ελλάδα; Τι το ενδιαφέρον/ξεχωριστό βρίσκουν;

Ελένη:  Εδώ να προσθέσω ότι τα μέλη μας δε περιορίζονται μόνο στην πόλη μας ή στην Ελλάδα αλλά και εκτός. Έχουμε από πολλές άλλες χώρες μέλη που η ομάδα μας τους δίνει δύναμη εκεί στην ξενιτιά! Θυμάμαι αυτό που είχε πει ένα μέλος μια φορά (να με συγχωρέσει δε θυμάμαι όνομα!!!) «Επιτέλους βρήκα φιλές που δε θα μιλάμε μόνο για μαλλιά και νύχια αλλά για το τι κόλλα να βάλω στην πινιάτα μου». Αυτό νομίζω αρέσει στις freak crafters και σε όσες δε χειροτεχνούν τους αρέσει να χαζεύουν αυτά που φτιάχνουν οι υπόλοιπες και να παίρνουν ιδέες για το αυριανό φαγητό, γλυκό κτλ.

 

-Πιστεύετε ότι μπορούν να δημιουργηθούν προσωπικές σχέσεις  μέσα από μία ομάδα στο facebook; Μιλήστε μας λίγο για τις συναντήσεις της ομάδας και τις υπόλοιπες δράσεις σας.

Ελένη: Αν μπορούν λέει!  Έχουν γίνει μέρος της ζωής μας πολλά από τα μέλη. Μιλάμε κάθε μα κάθε μέρα, μου διοργάνωσαν baby shower έκπληξη και όταν έκλεισα τα 30 μου έκαναν πάρτυ 30 Rocks. Αν μου το έλεγες πριν δύο χρόνια ότι θα έκανα παρέα μέσω διαδικτύου θα γελούσα! Αλλά και πέρα από τα κορίτσια που είναι εδώ στο Ηράκλειο, έχουμε δεθεί και με πολλές άλλες από άλλες πόλεις τόσο πολύ που νιώθουμε σαν να γνωριζόμαστε χρόνια. Καλέστηκα και σε γάμο στην Αστυπάλαια ενώ πριν δύο χρόνια δεν ήξερα καν που βρίσκεται! Είναι όλες τους μοναδικές, τις αγαπώ! Καφέδες έχουμε πιει πολλούς αλλά το αγαπημένο μου κομμάτι είναι αυτό της συνεισφοράς . Έχουμε φτιάξει λαμπάδες για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, έχουμε βοηθήσει οικογένεια να κάνει τη βάπτιση του παιδιού της επειδή οικονομικά αδυνατούσε, έχουμε πάρει μέρος σε φιλανθρωπικό bazaar και εκδηλώσεις και κάθε φορά τα κορίτσια μας είναι τόσο πρόθυμα να φτιάξουν κάτι για να ενισχύσουν την προσπάθειά μας αυτή που έρχονται  τα δέματα από όλη την Ελλάδα. Και θα ήθελα να τις ευχαριστήσω κ από εδώ για τι χωρίς εκείνες δε θα γινόταν τίποτα από όλα αυτά τα όμορφα που ζούμε καθημερινά!

 

-Πώς βλέπετε την ομάδα σε πέντε χρόνια από σήμερα; Πόσο θέλετε να έχει επεκταθεί η δράση σας;

Ελένη: Δύσκολη ερώτηση… Έχω στο μυαλό μου πάρα πολλά αλλά νομίζω βασικός στόχος είναι να παραμείνει η πιο όμορφη ομάδα μαμάδων που αγαπούν τη δημιουργία και να φτάσουμε σε ένα σημείο να μπορούμε να καλύψουμε το κάθε γούστο, ανάγκη και ερώτηση σχετικά με  τη χειροτεχνία. Και φυσικά περισσότερες δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Άννα Μαρία:  Συμφωνώ απόλυτα με τη αδελφή μου!

 

-Για το τέλος πείτε μας πώς προλαβαίνετε, με οικογένειες και παιδιά, να συντονίζετε όλα αυτά τα μέλη;

Ελένη: Ευτυχώς για αυτό έχουμε τα κορίτσια στο συντονισμό:  τη Ντέσυ, την Ευαγγελία, τη Μελίνα,  την Αργυρώ και τη Βέτα που είναι αστέρια! Ανεβάζουν κάθε μέρα ιδέες και δε τους ξεφεύγει τίποτα. Οι δύο μας σίγουρα δε θα προλαβαίναμε και τις ευχαριστούμε πάρα πολύ που αγαπάνε κι αυτές την ομάδα μας όπως εμείς!

 

mamaxeir

 

*Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη μιας όμορφης συνεργασίας! Από σήμερα και κάθε Σάββατο ένα μέλος της ομάδας «Η Μαμά Χειροτεχνεί» θα μας συστήνεται και θα μας παρουσιάζει οτιδήποτε έχει χειροτεχνήσει! Καλή μας αρχή!!!

 

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.