Συχνά τα ζευγάρια προβληματίζονται για το ποια μέθοδο αντισύλληψης θα πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου λοχείας.Η ειδικευόμενη μαία Μαρίλια Μπαμπινιώτη, απαντά σχετικά ερωτήματα στο mamoula.gr

 

Λοχεία, είναι το διάστημα των 6- 12 εβδομάδων μετά τον τοκετό. Είναι μια περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα για τη γυναίκα και το ζευγάρι. Συχνά στο στάδιο αυτό, τα ζευγάρια προβληματίζονται για το ποια μέθοδο αντισύλληψης θα πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε να αποφύγουν μια πιθανή κύηση.

 

Όμως, αρχικά ας απαντήσουμε στα ερωτήματα:

Πότε μπορώ να αρχίσω τις επαφές μετά από τον τοκετό;

Αυτή είναι μια απόφαση που αφορά το ζευγάρι και κάθε απόφαση είναι σεβαστή. Γενικά, μπορείτε να ξαναρχίσετε με ασφάλεια τη σεξουαλική επαφή κατά τη 2η με 4η εβδομάδα μετά τον τοκετό, όταν θα έχει σταματήσει η αιμορραγία και θα έχουν επουλωθεί πιθανά τραύματα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τη μαία σας και να συζητήσετε μαζί της τους πιθανούς προβληματισμούς σας.

 

Ποια αντισυλληπτική μέθοδος είναι κατάλληλη για μένα;

Πολλές φορές μετά από έναν τοκετό δεν είναι στα άμεσα σχέδια ενός ζευγαριού η απόκτηση ενός ακόμα παιδιού. Η επιλογή της κατάλληλης αντισυλληπτικής μεθόδου είναι λοιπόν δικαίωμα της κάθε γυναίκας , αφορά την κάθε γυναίκα και ζευγάρι ξεχωριστά, και θα γίνει μετά από συνεννόηση με ενημερωμένο επαγγελματία υγείας ( γυναικολόγο ή μαία).

 

Ο θηλασμός παρέχει αντισύλληψη;

Ο θηλασμός εκτός από τα πολλαπλά οφέλη που έχει για τη μαμά και το μωρό της και για τη μεταξύ τους σχέση, αποτελεί και μια φυσική αντισυλληπτική μέθοδο. Η γυναίκα φυσιολογικά δεν έχει περίοδο (αμηνόρροια), δεν πραγματοποιείται η ωορρηξία, άρα τις περισσότερες φορές δεν είναι γόνιμη για ένα διάστημα. ΩΣΤΟΣΟ, η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, εξαρτάται από την συχνότητα του μητρικού θηλασμού. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι όταν υπάρχει αμηνόρροια, το νεογνό είναι <6 μηνών, και ο θηλασμός είναι αποκλειστικός (το νεογνό να μην λαμβάνει συμπλήρωμα γάλακτος ή άλλα υγρά), η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι έως και 98%!!

Πως μπορώ να αποφύγω μια πιθανή κύηση;

  • Το ανδρικό προφυλακτικό αποτελεί μια αποτελεσματική και οικονομική αντισυλληπτική μέθοδος ( ποσοστά επιτυχίας έως και 99%) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα από το ζευγάρι.
  • Σπιράλ-IUD (Intrauterine device): Πρόκειται για μια συσκευή που εισάγεται μέσα στη μήτρα και με την ύπαρξη της εκεί δρα αντισυλληπτικά. Η τοποθέτηση του είναι απλή και δεν απαιτείται νάρκωση. Μπορεί να τοποθετηθεί ένα μήνα μετά τον τοκετό αφού η γυναίκα ενημερωθεί για τις πιθανές παρενέργειες του. Είναι μια αποτελεσματική και αρκετά οικονομική αντισυλληπτική μέθοδος.
  • Αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό προϋποθέσεις, καθώς οι συστάσεις αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας με το αν η γυναίκα θηλάζει ή όχι, αν είναι καπνίστρια, αν έχει άλλα προβλήματα υγείας κτλ.
  • Η διακεκομμένη συνουσία ή η απόσυρση του πέους από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτιση, παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένη, δεν συστήνεται σαν αντισυλληπτική μέθοδος καθώς έχει υψηλά ποσοστά αποτυχίας (έως και 20%).

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί, ότι το “χάπι της επόμενης μέρας” μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επείγουσες καταστάσεις στην περίοδο της λοχείας αλλά δεν αποτελεί αντισυλληπτική μέθοδο!!

Ο φόβος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δεν πρέπει να επισκιάζει την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Γι’ αυτό ενημερώσου, συζήτησε και διάλεξε την κατάλληλη μέθοδο για σένα!

 

Μαρίλια Μπαμπινιώτη,  τελειόφοιτη μαία πρακτικής άσκησης Γ.Ν. Βόλου

marilia.babinioti@hotmail.com

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.