Στην Γαλλία, το Πάσχα σημαίνει την επιστροφή της Άνοιξης, την ανανέωση της φύσης και ο λαγός θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας.Η  παράδοση θέλει, οι καμπάνες να φεύγουν για την Ρώμη την Μ. Πέμπτη και να ξαναγυρίζουν την Κυριακή του Πάσχα. Στον δρόμο τους σκορπίζουν αυγά κάθε είδους, σε κήπους και σε σπίτια για τα παιδιά! Mε αφορμή αυτό το έθιμο θα ξεκινήσουν το δικό τους «κυνήγι των κρυμμένων πασχαλινών αυγών»!

 

Tης Πωλίνας Δαγκλή

 

Το Μέγα Σάββατο το βράδυ τα παιδιά ετοιμάζουν αχυρένιες φωλιές στους κήπους και στα σπίτια τους.Προορίζονται για τα κουνέλια και τους λαγούς που θα φέρουν τα σοκολατένια αυγά, αυτά που έφεραν οι καμπάνες από τη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Τα μικρά παιδιά αφήνουν και καρότα στις φωλιές, για την περίπτωση που το κουνελάκι ή ο λαγός είναι πεινασμένα….
Όταν ξυπνούν την Κυριακή το πρωί, όλα τα παιδιά τρέχουν να βρουν τα σοκολατένια αυγά που άφησε στη φωλιά του το κουνέλι ή ο λαγός και τα βάζουν στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό λέγεται  «Το κυνήγι των αυγών» (La chasse aux œufs).

Έτσι λοιπόν οι μικροί μας μαθητές με αφορμή αυτό το έθιμο θα ξεκινήσουν το δικό τους «κυνήγι των κρυμμένων πασχαλινών αυγών».

                                                          Υλικά:

  • Σοκολατένια αυγά  ως έπαθλο
  • Χάρτινα ή πλαστικά αυγά για να τα κρύψετε σε κορμούς δέντρων, σε θάμνους, σε γλάστρες, σε παρτέρια
  • Καλαθάκια για να συγκεντρώνουν μέσα τα αυγά

Εκπαιδευτικοί στόχοι 

  •   εκμάθηση εθίμου
  •  ενίσχυση συγκέντρωσης και λεπτής κινητικότητας
  • εκμάθηση λεξιλογίου σχετικό με το Πάσχα
  • ενίσχυση της δημιουργικότητας

Αναλόγως τον αριθμό των παιδιών χωρίστε τα σε ομάδες ή αφήστε τα να παίξουν μόνα.Νικητής είναι αυτός που θα βρεί τα περισσότερα αυγά και άρα και τον σοκολατένιο θησαυρό.Η προτεινόμενη δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μικροί σας κυνηγοί  θα ξετρελαθούν!

Καλό κυνήγι!

 

 

Πωλίνα Δαγκλή

Καθηγήτρια γαλλικών-Ειδική Παιδαγωγός

pdagkli@hotmail. com

*Περισσότερες ιδέες και δραστηριοτήτες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.