Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερη συζήτηση γίνεται γύρω από τα περιβόητα  «quiet books» τα βιβλία ήσυχων δραστηριοτήτων. Στην παρούσα στήλη θα παρουσιάζονται εύκολες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με τα παιδιά μας στο σπίτι ή και στην τάξη, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε κάποιο ειδικό «εργαλείο».

Της Σοφίας Κλιάνη

 

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερη συζήτηση γίνεται γύρω από τα περιβόητα  «quiet books» τα βιβλία ήσυχων δραστηριοτήτων. Προσωπικά διαφωνώ με το άνομα που τους έχει δοθεί μιας και στόχος τους θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η ευχάριστη ενασχόληση του παιδιού και όχι η «ησυχία». Ας μη σταθούμε, όμως στα τυπικά κι ας προχωρήσουμε στα ουσιώδη.

Πολλές μανούλες (και όχι μόνο) ενθουσιάζονται και θα ήθελαν ένα τέτοιο βιβλίο για τα παιδάκια τους, λίγες είναι όμως εκείνες που μπορούν είτε να το φτιάξουν, είτε να το αγοράσουν. Επιπλέον, όταν στο χώρο βρίσκονται περισσότερα από ένα παιδάκια, το βιβλίο είναι αδύνατον να λειτουργήσει.

Για τους παραπάνω λόγους, στην παρούσα στήλη θα παρουσιάζονται εύκολες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν με τα παιδιά μας στο σπίτι ή και στην τάξη, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε κάποιο ειδικό «εργαλείο».

 

Κολιέ από καλαμάκια

 

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Χρωματιστά καλαμάκια (κατά προτίμηση μεγάλα και σε έντονα χρώματα)

Σπάγκο

Ψαλίδι

 

Διαδικασία δραστηριότητας:

Με το ψαλίδι κόβουμε τα καλαμάκια σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Παρακινούμε το παιδί να κόψει μόνο του, μην το φοβηθείτε όσο μικρό κι αν είναι! Φυσικά υπό την επίβλεψή μας ή και με τη βοήθειά μας αν χρειαστεί. Τα καλαμάκια μας τώρα μοιάζουν με χάντρες! Στη συνέχεια κόβουμε ένα κομμάτι σπάγκου στο μέγεθος που θέλουμε να έχει το κολιέ μας (βραχιόλι, κομπολόι, γιρλάντα ή ό,τι άλλο έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε!). Στη μία του άκρη δένουμε ένα κομμάτι καλαμάκι για να λειτουργήσει σαν τέρμα και να μη μας φεύγουν τα υπόλοιπα καλαμάκια και δίνουμε το σπάγκο στα παιδιά. Τώρα είναι η δική τους σειρά να δημιουργήσουν!

 

Extra tip:

Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα παιδιά ώστε το σχέδιο να είναι ελεύθερο ή να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρωματικό μοτίβο.

 

Εκπαιδευτικοί στόχοι για τα παιδιά:

Να αναπτύξουν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.

Να συγκεντρώνονται σε μια δραστηριότητα.

Να δημιουργούν ένα δικής τους έμπνευσης έργο.

Να αντιλαμβάνονται και να αναπαράγουν δεδομένα μοτίβα.

Να μάθουν να κόβουν με ψαλίδι.

Να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους.

 

Καλές δημιουργίες!!!

 

Κλιάνη Σοφία

Νηπιαγωγός με Συμπληρωματική Εκπαίδευση στον Συντονισμό Ομάδων Γονέων και τη Διαχείριση του Διαζυγίου

sofiakliani@hotmail.com

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.