Γυρίζω χρόνια πριν και βρίσκομαι σε τάξη νηπιαγωγείου…Η μικρή μου η Νικολέτα είχε ζωγραφίσει τον εαυτό της, τη δίδυμη αδερφή της, τη γιαγιά της, τη νονά της, το σκύλο, τον παππού και τον μπαμπά της αλλά όχι τη μαμά της… Όσο το θυμάμαι, τόσο θέλω να είμαι η μαμά που είναι εδώ. Πάντα εδώ.

Της Σοφίας Κλιάνη

 

Γυρίζω χρόνια πριν και βρίσκομαι σε τάξη νηπιαγωγείου… Πόσο μου λείπουν οι τάξεις του νηπιαγωγείου… Τώρα θα ετοιμάζαμε την καλοκαιρινή μας γιορτούλα. Θα ήμασταν όλοι συγκινημένοι και θα μας είχαν κατακλύσει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία αισθάνεσαι χαρά και συγκίνηση για τα λουλουδάκια που άνθισαν μέσα σε μία σχολική χρονιά. Από την άλλη σου είναι τόσο δύσκολο να παραδεχτείς πως μεγάλωσαν και θα τα αποχαιρετίσεις, σχεδόν δε σε έχουν ανάγκη πια… Σε πειράζει κάπου στο βάθος κι ας ήταν ο στόχος σου από την αρχή… Στο θέμα μας, όμως!

Ήταν η τελευταία χρονιά που δούλεψα με νήπια, σωστοί επιστήμονες σε σχέση με τα μικρότερα παιδάκια που είχα στη συνέχεια. Στα πλαίσια του θέματος «Η οικογένειά μου», λοιπόν, ζήτησα από τα μικρά μου να μου ζωγραφίσουν –τι άλλο;- την οικογένειά τους. Στις ζωγραφιές εμφανίστηκαν μαμάδες και μπαμπάδες, θείοι και γιαγιάδες, σκυλάκια και παππούδες. Ώσπου έφτασα στη ζωγραφιά της Νικολέτας…

Η μικρή μου η Νικολέτα είχε ζωγραφίσει τον εαυτό της, τη δίδυμη αδερφή της, τη γιαγιά της, τη νονά της, το σκύλο, τον παππού και τον μπαμπά της. Όταν της ζήτησα να μου ξαναπεί ποιοι ήταν στη ζωγραφιά, μου είπε πάλι τα ίδια πρόσωπα. «Ξέρεις καλή μου… νομίζω πως δεν έχεις κάνει τη μαμά», της είπα. «Όοοοχι! Την έκανα», μου απάντησε «Την έκανα να λείπει»…!

Εγώ δεν ήξερα πώς είναι μια μαμά που λείπει. Ορκίστηκα να μη γίνω ποτέ αυτό… Κι όμως τα χρόνια πέρασαν κι έχω μόλις γυρίσει από ένα κουραστικό οχτάωρο στη δουλειά. Κι έχω κλείσει την πόρτα του γραφείου μου για να γράψω αυτές τις αράδες. Και το παιδί μου χτυπάει την πόρτα και με φωνάζει. Σκέφτομαι τι κατάφερα τελικά, σβήνω ό, τι είχα γράψει ως τώρα και γράφω την ιστορία της Νικολέτας. Δε θέλω να είμαι η μαμά που λείπει… Θέλω να είμαι η μαμά που είναι εδώ. Πάντα εδώ.

Συνεχίζεται… (ή και όχι)

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.