Αγαπητέ γονέα,

 

Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε χρόνο μου εμπιστεύεσαι ό,τι πολυτιμότερο έχεις: το παιδί σου. Πίστεψε με για να φτάσω εδώ που έφτασα δούλεψα πολύ, διάβασα πολύ, κουράστηκα πολύ και είμαι σε συνεχή επαγρύπνηση για να κάνω τον εαυτό μου καλύτερο έτσι ώστε να είμαι εδώ για το παιδί σου. Μαζί με το παιδί σου δουλεύουμε, δυσκολευόμαστε, παλεύουμε, γράφουμε, διαβάζουμε, χτίζουμε. Κανείς όμως δεν εγγυάται ότι αυτό θα είναι ένα εύκολο ταξίδι.

Σε κάθε περίπτωση όμως σε θέλω σύμμαχο. Δεν είμαι εδώ ούτε για να «κλέψω» την αγάπη του παιδιού σου, ούτε για να το πληγώσω, ούτε για να σε θίξω, ούτε για να σε υπονομεύσω. Είμαι εδώ για να το μάθω, να το εκπαιδεύσω, να το γεμίσω εφόδια. Για αυτό όταν κάποιες φορές σου λέω ότι εντοπίζω κάποιο πρόβλημα μην με «αδειάζεις». Όταν έχεις ένα παράπονο από εμένα μην με «καρφώνεις». Όταν έχει αμφιβολίες για την δουλειά μου μην μένεις με αυτές. Όταν διαφωνείς μαζί μου μην με κακολογείς στο παιδί σου. Όταν δεν με συμπαθείς μην το αφήνεις να σε τυφλώνει. Όταν σου λέω κάτι άκου με. Δεν είμαι ένας φωτεινός παντογνώστης, είμαι επαγγελματίας σε αυτό που κάνω και πάνω σε αυτό μπορώ να εκφέρω άποψη, η όποια άσε με να πιστεύω πως είναι λίγο πιο σωστή από τη δική σου. Όχι λόγω εξυπνάδας ή ανωτερότητας. Απλά αυτή είναι η δουλειά μου και προσπαθώ πολύ να την κάνω κάθε φορά όσο καλύτερα μπορώ. Και οι δύο έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον. Και πάνω από όλα το παιδί σου έχει ανάγκη και τους δυο μας.

Ξενυχτώ πολύ για το παιδί σου ξέρεις. Πώς θα μάθει καλύτερα αυτό που προσπαθώ να του πω, πώς να βρω ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν θα το πληγώσει αλλά θα το επιβραβεύσει χωρίς όμως να το κάνει ανταγωνιστικό, πώς να βρω τον τρόπο να το κάνω να μάθει τη χαρά της συνεργασίας μέσα από μια τόση δα τάξη, να εντοπίσω τις δυσκολίες του μέσα από μια πρόταση ή από ένα γραμματάκι που δεν το καταφέρνει μήνες τώρα. Ο καθένας μας παίζει τον ρόλο του. Δεν θέλω να σου χαλάσω τίποτα από όσα έχεις ονειρευτεί για το τέλειο πλασματάκι σου, απλά θέλω να σου δείξω ότι δεν πειράζει αν δεν είναι τέλειο όπως το έχεις φανταστεί. Μην με τιμωρείς για αυτό περιφρονώντας με.

Άσε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και οι δύο μαζί από το παιδί. Μπορούμε.

Χριστίνα

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.