Ακολουθεί μία πρόταση για νηπιαγωγούς, γονείς και ανθρώπους που περνούν δημιουργικό χρόνο με παιδιά. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που στόχο της έχει να εισάγει τα παιδιά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, μαθαίνοντας νέες έννοιες και διασκεδάζοντας!

Της Σοφίας Κλιάνη

 

Εσάς πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να δείτε τον οργανισμό σας… από μέσα; Σίγουρα δελεαστικό θα έλεγα! Το ίδιο και στα παιδιά! Θα χρειαστούμε μερικά χαρτόνια, κόλλα και ψαλίδι και…μια καλή ιστορία!

Κατασκευάζουμε δύο δέντρα διαφορετικά το ένα από το άλλο. Το πρώτο είναι υγιές, ζωηρό και χαρούμενο ενώ το δεύτερο ταλαιπωρημένο και θλιμμένο.

Δείχνουμε στα παιδιά τα δέντρα και συζητάμε για τα χαρακτηριστικά τους, την εμφάνιση τους, την υγεία τους καθώς και τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Εξηγούμε ότι το ένα δέντρο έπαιρνε όλα όσα χρειαζόταν, δηλαδή νερό, χώμα, ήλιο, τροφή και αγάπη, ενώ το δεύτερο όχι…

Κάπως έτσι είναι και με τον οργανισμό μας… Ο οργανισμός ενός ανθρώπου που τρέφεται σωστά ( και όπου «σωστά» κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα με τα παιδιά για τα φρούτα, τα λαχανικά, το νερό, τους ξηρούς καρπούς κ.α.), συμβολίζεται από το καταπράσινο δέντρο. Αντιθέτως, ο οργανισμός ενός ανθρώπου που τρέφεται ΜΟΝΟ λάθος (γαριδάκια, πατατάκια, σοκολάτες, ζάχαρη κ.α.), συμβολίζεται από το άρρωστο δέντρο. Τονίζω ιδιαίτερα το «μόνο λάθος» γιατί δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τα παιδιά πως σε περίπτωση που έχουν φάει κάποια στιγμή, έστω και μία φορά, κάποια από τις επιβλαβείς τροφές, ο οργανισμός τους είναι ήδη καταστραμμένος!

Συμπληρωματικά, μπορούμε να εκτυπώσουμε ή να κόψουμε απο σελίδες περιοδικών, εικόνες από διάφορες τροφές και να παροτρύνουμε τα παιδιά να τις κολλήσουν στο δέντρο όπου ανήκουν. Για παράδειγμα, στο υγιές δέντρο τα μήλα, στο άρρωστο τα πατατάκια κ.ο.κ.

 

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.