Στο εργαστήριο του σχολείου μας, μάθαμε να κάνουμε μαρέγκα!Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό μιας και τα μαρεγάκια μας φούσκωσαν και πήραν τέλειο σχήμα. Η αιτία της επιτυχίας ; Η θετική ενέργεια και τα χαμόγελα των μαθητών μας !!!Πειραματιστείτε και εσείς μόνοι σας ή παρέα με τα παιδιά σας !

Του Γιώργου Ευγενειάδη

 

Για την παρασκευή θα χρειαστούμε:

 • Ασπράδια από τρία αυγά
 • 200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
 • 200 γραμμάρια Ζάχαρη άχνη
 • μια βανίλια (βανιλίνη)
 • χρωματιστή τρούφα

 

Εκτέλεση:

Ζυγίζουμε 200 γραμμάρια άχνης ζάχαρης και κρυσταλλική ζάχαρη, αντίστοιχα. Με την λαβή από ένα κουταλάκι, σπάμε την μυτερά πλευρά του κάθε αυγού  Σε ένα βαθύ μπολ, αδειάζουμε τα ασπράδια από την τρυπούλα που δημιουργήσαμε. Χτυπάμε τα ασπράδια για αρκετή ώρα μέχρι το μείγμα μας από διάφανο να γίνει σαν άσπρος αφρός. Ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και ξαναχτυπάμε. Η μαρέγκα θα είναι έτοιμη όταν γυρίζουμε το μπολ ανάποδα και δεν πέφτει. Αδειάζουμε στη μαρέγκα τη ζάχαρη άχνη και ξαναχτυπάμε με το μίξερ. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά. Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου. Με την βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλας σιλικόνης) μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής, που έχουμε προσθέσει στην άκρη του το εξάρτημα με τα δοντάκια. Δημιουργούμε ροζέτες με το κορνέ ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε και πασπαλίζουμε από πάνω με χρωματιστή τρούφα. Ψήνουμε στους 90 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά

 

Καλή Επιτυχία & Δημιουργικότητα !!!

Tips:

 • Μπορούμε να χρωματίσουμε την μαρέγκα μας με χρώμα ζαχαροπλαστικής, έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πολύχρωμα μαρεγκάκια.
 • Το μπολ που θα τοποθετήσουμε για να χτυπήσουμε με το μίξερ τα ασπράδια μας, θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό. Έστω και λίγο νερό στο μπολ θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να σφίξει η μαρέγκα μας.
 • Το μυστικό για αφράτες μαρέγκες που θα φουσκώσουν στο ψήσιμο είναι να πάρει αρκετό αέρα η μαρέγκα κατά το χτύπημα της. Οπότε και θα πρέπει να επιμείνουμε αρκετά στο χτύπημα της μαρέγκας ξεκινώντας από τη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και συνεχίζοντας στη δυνατή και να σταματήσουμε μόλις γυρνάμε το μπολ και δεν πέφτει.

 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Οι εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος μπορούν να συνοψιστούν στους παρακάτω:

 • Πληροφορίες για τα υλικά της συνταγής και ειδικότερα πληροφορίες τεχνολογίας τροφίμων για την δημιουργία της μαρέγκας
 • Γενικές πληροφορίες για την ιστορία της μαρέγκας
 • Ασφάλεια χειρισμός των αυγών στη κουζίνα
 • Αλληλουχία σταδίων της συνταγής
 • Χρήση μίξερ και αυτοσυγκέντρωση με τη σωστή χρήση του κορνέ ζαχαροπλαστικής
 • Εκμάθηση κανόνων ασφαλείας στην κουζίνα
 • Καθαριότητα χώρου εργασίας μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής του προϊόντος

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ

Όλοι όσοι έχουμε καταπιαστεί με τη ζαχαροπλαστική έτυχε να ασχοληθούμε με την παρασκευή μαρέγκας. ποια όμως είναι η ιστορία της ;
Η ιστορία της μαρέγκας ξεκινάει περίπου 4 αιώνες πίσω. Σε μια μικρή έπαυλη δυτικά του Λονδίνου, στο Οξφορντσάιρ. Η πρώτη αναφορά που γίνεται σε «ψημένα ασπράδια αυγών με ζάχαρη» βρίσκεται σε ένα χειρόγραφο βιβλίο μαγειρικής της Βρετανίδας Λαίδης Έλινορ Φέτιπλεϊς. Τα χειρόγραφα μετά το θάνατό της πέρασαν από ανιψιά σε κόρη και έπειτα σε μακρινούς απογόνους, μέχρι το 1986,οπότε η τελευταία κάτοχος του αποφάσισε να το εκδώσει σε βιβλίο με το όνομά της.
Τη δόξα ωστόσο για την επινόηση της μαρέγκας φαίνεται ότι πήρε ένας Ιταλός ζαχαροπλάστης ο Γκασπαρίνι. Το 1720 έφτιαξε ένα γλυκό με βάση το ασπράδι και τη ζάχαρη και του έδωσε το όνομα μιας ελβετικής πόλης η οποία υπήρξε και η πηγή της έμπνευσής του, η πόλη λέγεται Μερίνγκεν. Αν και το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για τη εφεύρεση του Γκασπαρίνι ήταν ένα βιβλίο που κάηκε σε βομβαρδισμό τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο μουσείο της Φρανκφούρτης όπου βρισκόταν, οι κάτοικοι της Μερίνγκεν εξακολουθούν να υπερασπίζονται μέχρι και σήμερα αυτή την εκδοχή της Ιστορίας βαφτίζοντας τη μαρέγκα το τοπικό τους γλύκισμα.

Γιατί «φουσκώνει» η μαρέγκα;

Το ασπράδι των αυγών είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών, πιο συγκεκριμένα είναι Αμινοξέα με υγρασία 87%. Μια από τις ιδιότητας των αμινοξέων είναι να ενσωματώνουν φυσαλίδες αέρα όταν τα χτυπάμε.

Το ασπράδι με το μηχανικό χτύπημα μπορεί να αυξήσει μέχρι και 8 φορές τον όγκο του και όσο πιο πολλές φυσαλίδες αέρα περιέχει, τόσο πιο λευκό γίνεται το χρώμα του, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται και για να δώσει όγκο σε γλυκά.

Προσοχή όμως, όταν η μαρέγκα χτυπηθεί πολλή ώρα υπάρχει το ενδεχόμενο να κόψει.

 

Γιώργος Ν. Ευγενειάδης

Τεχνολόγος Τροφίμων
Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης
Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
& Δια βίου Μάθησης
Υγιεινής και Ασφαλείας Χειριστών
Τροφίμων
ΠΕ 18.36.50
Msc Quality Assurance
Msc Special Education

Περισσότερες συνταγές, ιδέες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Γιώργου Ευγενειάδη μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.