Όταν ακούει κανείς τις φράσεις «Τεχνολογία Τροφίμων», «Ειδική Αγωγή», «Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και «Μαγειρική», δύσκολα πιστεύει ότι μπορούν να μπουν στην ίδια πρόταση… Μετά, συναντά τον Γιώργο Ευγενειάδη! Το mamoula.gr παρουσιάζει την υπέροχη δουλειά του… Εύγε Γιώργο!

 

Στις 27 Ιανουαρίου, μαγειρέψαμε  «Διαφορετικά» και «Εποικοδομητικά» με τον γνωστό και αγαπημένο chef Άκη Πετρετζίκη στην εκπομπή του στο Mega Chanel, «Καν’ το Όπως Ο Άκης».

Στην εκπομπή, έγινε αναφορά για το πως επιδρά η εκπαιδευτική διαδικασία της μαγειρικής στα Άτομα με Αναπηρία αλλά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Συγκεκριμένα είναι πολύ σημαντική η συμβολή της μαγειρικής, βοηθώντας τους μαθητές:

  • να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτή άλλα και μεταξύ τους κατά την ομαδική εξάσκηση
  • να αυτονομηθούν ή ημιαυτονομηθούν ώστε να έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν σύνθετες ή απλές παρασκευές στο σπίτι τους
  • να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στη μαγειρική ώστε να αναπτύξουν με περαιτέρω εκπαίδευση επαγγελματικό υπόβαθρο, με σκοπό να εργαστούν

Επιμέρους στόχοι μπορεί να είναι:

  • να αντιληφθούν βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας χειρισμού των τροφίμων
  • να κατανοήσουν κανόνες ασφάλειας χειρισμού των ηλεκτρικών συσκευών
  • να ενισχύσουν τη συγκέντρωση και λεπτής και αδρή κινητικότητα των χεριών τους
  • να αναπτύξουν μαθηματικές γνώσεις κατά τους υπολογισμούς που προκύπτουν σε κάθε συνταγή, όπως ζύγισμα υλικών, υπολογισμός γραμμαρίων στις συνταγές κ.α.
  • να γνωρίσουν τεχνολογικές ιδιότητες και διατροφολογικές έννοιες που προκύπτουν από τα βασικά υλικά της κάθε συνταγής

Picture

Επίσης, στην εκπομπή παρουσιάστηκε το Ξεχωριστό παραμυθάκι των μαθητών μας. Το παραμυθάκι αυτό λέγεται ¨Ο Βούλης με την Πράσινη Βούλα». Ο Βούλης είναι ένα χρυσόψαρο Διαφορετικό από τα άλλα, εμπνευσμένο και φτιαγμένο από ομάδα καθηγητών και μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Αλεξάνδρειας, κατά το σχολικό έτος 2014-2015.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το παραμύθι μπορείτε να δείτε ΕΔΩ 


Φυσικά, στην εκπομπή παρουσιάστηκε η συνταγή ¨Ποπιέτες με Κουρκουμά και Σάλτσα Κρασιού».

Κατά την εκτέλεση της συνταγής έγινε αναφορά σε κάποιες έννοιες Τεχνολογίας Τροφίμων και πως αυτές επιδρούν στο μαγείρεμα των προϊόντων. Άλλωστε ολόκληρη η διαδικασία της μαγειρικής βασίζεται στην επιστήμη των Τροφίμων.

Τη συνταγή μπορείτε να τη δείτε γραμμένη αναλυτικά ΕΔΩ 

Για να παρακολουθήσετε λοιπόν όλα όσα διαδραματίστηκαν και αναφέρθηκαν παραπάνω δείτε το Βίντεο της Εκπομπής.

και να θυμάστε πάντα ότι …

               Η Διαφορετικότητα είναι που μας κάνει Ξεχωριστούς !

Γιώργος Ν. Ευγενειάδης

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Ειδικής Εκπαίδευσης
Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
& Δια βίου Μάθησης
Υγιεινής και Ασφαλείας Χειριστών
Τροφίμων
ΠΕ 18.36.50
Msc Quality Assurance
Msc Special Education

Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Ευγενειάδη μπορείτε να βρείτε εδώ

Save

Print Friendly

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.